sept. 30, 2024 Live from the road

Veliko Tarnovo - Kazanlak

Reported by Violeta Angelova 98.0 km

Днес денят ни започна още в 7:30 с час на класа в ОУ „Бачо Киро“ – Велико Търново. Там се срещнахме с учениците от V в,г  и д клас. Бяхме гостопримено посрещнати по традиция с хляб и сол. Срещата се състоя в актовата зала на училището, където с нас бяха директорът на училището Валентина Найденова и зам.-директорите Елеонора Чергиланова и Ирена Пенчева.

Имахме прекрасни моменти с талантливите и умни ученици. Беше наистина вълнуваща среща за нас, която даде силен старт на деня ни.

Днес, с вицеолимпийският медалист от Токио 2020, атлетът  Християн Стоянов, и с ученици от ПТГ „Д-р Никола Василиади“, бягахме до пл. „Възраждане“. Там ни посрещнаха ученици от Национална Априловска гимназия и заместник-кметът на Габрово - Невена Минева.

На официална церемония, която се състоя в Ритуалната зала на Община Габрово, имахме възможност да разкажем за себе си и да връчим факела на мира на заместник-кмета на Габрово - Невена Минева.

В трогателна реч, тя докосна сърцата на всички бегачи.

Имахме и честта да връчим наградата „Почетен Факлоносец на мира“ на Християн Стоянов – параолимпийски медалист в леката атлетика от Токио 2020. Той от своя страна благодари за възможността да носи факлата с огъня в своя роден град и сподели, че счита себе си за човек, който иска мирът и доброто в света да са повече. „Както хората от Пробега на мира, така и аз, сме открили начин, по който мирът да е по – близо до нас. Бягането връща баланса и ти дава време да помислиш и да запазиш спокойствие в себе си. Това е и начин за справяне с трудни ситуации.“ Той даде пример с историята на олимпийските игри, която много ясно показва, че спортът е начин за запазване на мира. „И макар на терен всички да са в „битка“ за място, след това всички са приятели – споделят пространство, време, лични и житейски истории, съдби.  И всичко това е повече обединяващо, отколкото противопоставящо – всички имат една обща цел, макар и да тръгват от различно място. Мирът за мен е да споделяме, да си бъдем полезни един на друг и заедно да намираме път към това да се чувстваме по-добре, да правим повече добри неща и да превръщаме света около нас в по-добро място. Пазете доброто в себе си и благодаря за това признание!“

Смисълът на наградата „Почетен Факлоносец на мира“ е да се насърчават хората, които влагат безкористно талантите и енергията си в служба на каузата на мира, проявите на сила на духа, състрадание и доброта, които помагат за превръщането на нашия свят в единен дом на мир и хармония.

Следващата среща бе с директора на Регионален етнографски музей на открито „Етър“ –       г-жа Светла Димитрова.

Архитектурно-етнографски комплекс Етъра е музей на открито и първият по рода си музей в България. Той представлява своеобразно представяне на автентичните български култура, бит и занаятчийство. Днес той стана и част от Международната програма „Шри Чинмой Цвете на мира“. Поставихме специална плакета, която да напомня на всички посетители, че само в мир и хармония, можем да съхраним историята ни и да продължим да градим бъдещето ни.

Regional Ethnographic Open-Air Museum “Etar” joins hundreds of beautiful, significant and inspiring places around the world dedicated to peace and international friendship. With its majestic beauty, the museum preserves the “spirit of Bulgaria” and is the living link with the Bulgarian roots. Here, among the Balkan wilds and the murmur of the river, lovely Bulgarian houses are huddled, and the skillful hands of master craftsmen create beauty. This is a tangible reminder of this peace, built on love and a sense of unity, that will help humanity create a world of universal harmony. This inner peace, which It starts in the heart of each of us, will change the fate and face of the Earth. www.peacerun.org Inaugurated on September 30, 2024

Регионален етнографски музей на открито „Етър“ се присъединява към стотици красиви, значими и вдъхновяващи места по целия свят, посветени на мира и международното приятелство. Със своята величествена красота музея, съхранява „духа на България” и е живата връзка с българските корени. Тук, сред балканските дебри и ромоленето на реката, се гушат прелестни български къщи, а сръчните ръце на майстори занаятчии творят красота. Това осезаемо ни напомня за този мир, изграден върху любовта и чувството за единство, които ще помогнат на човечеството да създаде свят на всеобща хармония. Този вътрешен мир, който започва в сърцето на всеки от нас, ще промени съдбата и лицето на земята. www.peacerun.org/bg Открит на 30 септември 2024 г.

Имахме възможност да разгледаме прекрасния музей и новооткритата изложба с носии и пафти от миналото. Вкусен традиционен обяд бе подготвен за нас във Възрожденска механа. Благодарим на ръководството и целия екип на г-жа Димитрова за топлото посрещане.

Заредени с положителни емоции, прекосихме прохода Шипка. Прекрасните есенни пейзажи от Стара планина, направиха преминаването ни през прохода Шипка истинска наслада.

Последният град за деня, преди нашата почивка, бе град Казанлък. Заедно с местни бегачи, тичахме до Музея на розата, където бяхме посрещнати по стара българска традиция с питка и сол и бяхме приветствани от кмета на общината - Галина Стоянова, от председателя на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ Жельо Желев и от ултрамаратонеца Ради Милев.

Красиви изпълнения от млади таланти създадоха още повече настроение. А въздействащ музикален фон, създаваше още по-тържествена атмосфера на събитието.

Благодарим за красивата и силна реч на г-жа Галина Стоянова – кмет на Община Казанлък, която отбеляза, че днес е специален ден, защото именно от Казанлък започна Европейската седмица на спорта.:

„Тук е сърцето на България, посрещаме ви с много радост и бъдете уверени – всички знаят за вас днес. В нашия град сме обединени не само по възраст, обединени сме по сърце в една единствена кауза – да живеем в мир и да правим света мирен. Това ще го постигнем с децата ни, с младите хора, с възрастните хора – заедно“.

Г-жа Стоянова подчерта, че в наши дни мирът е изключително голяма ценност и трябва да осъзнаваме, че сме истински щастливи хора да живеем в мир и да посрещаме и изпращаме слънцето с радост. Тя ни пожела да се срещаме с много щастливи хора, които да разбират, че мирът е най-голямата ценност.

За финал, заедно с Д-р Момчил Маринов - директор на Музея на розата, открихме паметна плакета от международната програма „Шри Чинмой Цвете на мира", с което Музеят на розата стана едно от многото значими и вдьхновяващи места по света, посветени в световната хармония и международно приятелство. В град Казанлък, се намира единственият по рода си Музей на розата. Първата музейна експозиция за казанлъшката роза е открита през 1967 г., а през 1969 г. тя прераства в Музей на розата, който е уникален в световен мащаб. Музеят на розата има богата колекция от предмети, снимки и документи, разкриващи историята на българското производство на маслодайни рози.

The Rose Museum joins Sri Chinmoy’s global Peace-Blossom program, where significant and inspiring places around the world are dedicated to world harmony and international friendship. This plaque and dedication were made in the hope that each visitor will be enriched and inspired by the knowledge that world peace begins in the heart of every person. This peace, built on love and a sense of unity, will help humanity change the destiny and face of the earth. www.peacerun.org

Inaugurated on September 30, 2024

Музеят на розата се присъединява към глобалната програма Шри Чинмой Цвете на мира, където значими и вдъхновяващи места по целия свят са посветени на световната хармония и международното приятелство. Тази плоча и посвещение са направени с надеждата, че всеки посетител ще бъде обогатен и вдъхновен от знанието, че световният мир започва в сърцето на всеки човек.
Този мир изграден върху любовта и чувството за единство, ще помогне на човечеството да промени съдбата и лицето на земята.
www.peacerun.bg

Открит на 30 септември 2024 г.

Получихме и подарък от музея за спомен. Благодарим!

Имахме възможност за посещение на Музея на розата. В обиколката се запознахме с много любопитни и интересни факти свързани с добива на розата, нейното производство и разпространение. Беше наистина много интересно и един прекрасен завършек на денят ни.

Благодарим за прекрасния ден зареден с толкова много усмувки и споделени мигове.

Torch carried by
Balavan Thomas (Great Britain), Dhavala Stott (Europe), Hrishikesh Karov (Bulgaria), Jana Dušková (Czech Republic), Krasimira Todorova (Bulgaria), Namitabha Arsic (Serbia), Nicole Delcheva (Bulgaria), Oliveria Lopez (Mexico), Pranava Runar Gigja (Iceland), Preetidutta Thorpe (New Zealand), Roxana Magdici (Romania), Samunnati Natalia Lehonkova (Ukraine), Todor Angelov (Bulgaria), Vasko Jovanov (North Macedonia), Violeta Angelova (Bulgaria), Yasen Misiaczuk (Bulgaria).  
Photographers
Dhavala Stott, Hrishikesh Karov, Jana Dušková, Todor Angelov
The torch has travelled 98.0 km from Veliko Tarnovo to Kazanlak.

Latest reports from Bulgaria - 2024

view all

Latest reports - around the world:

view all